gildia.pl
Marzec 20, 2010, 12:44:20 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dwoistość świata w literaturze Fantasy  (Przeczytany 405 razy)
Yeti
Niewolnik

« : Luty 02, 2010, 06:34:39 »

Wtam wszystkich. Temat wątku dość, nietypowy. Tak myślę. Ale już tłumaczę. Otóż temat wątku to mój temat pracy maruralnej.
Dokładie brzmi on "Dwoistość świata przedstawionego w literaturze fantasy.
Omów temat ,analizując wybrane przykłady."

Dla mnie ogólnie super. Ale w tworzeniu bibliografii (spis książek których korzystam do przedstawienia tematu) jest coś takiego co sę zwie Literatura Przedmiotu

Literatura przedmiotu - spis dokumentów dotyczących Twojego tematu prezentacji i pomagających Ci go zrozumieć i zaprezentować (np. książki, prace w wydawnictwach zbiorowych, artykuły z czasopism, artykuły zamieszczone w Internecie)

I o ile książki sobie znalazłem to tego wydumać nie mogę. Jestem fanem literatury, ale nie czytam za bardzo czasopism, wywaidadów itp. Jak by ktoś obczajony w tej tematyce móglby pomóc byłbym super wdzięczny. A... Ksążki jakie wybrałem to:
Jarosław Grzędowicz, Pan Lodowego Ogrodu, Top 1-2 (opis stacji Midgar  domu Vuko. Świat normany ze swiatem magii itp)
Jarosław Grzędowicz, Popiół i Kurz (Jak ktoś czytał to jest jasne)
Terry Pratchett, Piramidy (Świat niby z lat star. egiptu w pewien sposób przewalony ze światem bogów i więżeń)
Maja Lidia Kossakowska, Zakon Krańca Świata tom 1 i 2

Jak byście mieli też jakieś inne propozycje do tego tematu też, walcie śmiało. Jestem na wszystko otwarty!!
achillemarozzo
Czeladnik

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2010, 04:11:35 »

W klasycznym cykielku T.H. White`a "Był sobie raz na zawsze Król" - mamy nawet nie dwoistość ale i kilkunastoistość przedstawionego świata - do tego stopnia, że momentami się toto ciężko śledzi Bad Grin, boć i bohater jest przecież jednocześnie "Once and Future"
Albo czemu by snobistycznie nie wtrynić do tematu starego użytkownika TOR-u: Lewisa Carolla z jego "Alicją ..."          ( Sapkowki napisał przecież "Złote Popołudnie"  właśnie na tym motywie ). Komisja się zawsze cieszy poszanowaniem dla Klasyki.

"Żądam, by uszanowano we mnie godność człowieka, to jest jednostki o wartości nie mniejszej niż świnia!"
                                                                         KuK feldkurat Otto Katz
Yeti
Niewolnik

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2010, 04:49:01 »

Hmm... W sumoe może jeszcze to zmienię. Dzieki. Ale jeszcze inna sprawa nie hodziło mi o książki, a o literatur przedmiotu. Czyli to oznacza, że szukam artykułów itp. które pomogły mi ten temat zrozumieć. Bo szukam czegoś w "Fantastyce" i jakichś innych czasopismach ale jest to raczej dość ciężkie. A "poważna" literatura raczej obchodzi fantastyke i ew. opracowań do książek które wymieniłem nie ma.

Może coś do tych które ty zapodałeś znajdę!
HaaYaargh
Nosiciel Wody
*

Jestem strasznym piratem

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2010, 05:32:27 »

Pozwól że nie wniosę dużo do tego tematu, a jedynie spytam.

Sam pisałeś temat, czy miałeś szczęście znaleźć taki na liście?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

© 2008 Gildia.pl Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Forum Q&A: forum@gildia.pl