gildia.pl
Marzec 18, 2010, 11:08:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Torpedo  (Przeczytany 3491 razy)
Blacksad
Pisarz bracki
*
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 06, 2009, 09:39:22 »

Przyznam szczerze, że komiks zakupiłem jakiś czas temu zachęcony m.in. tym co tutaj przeczytałem. 
Liczyłem na coś mocnego na coś noir
Troszkę sprzeczne są te dwa zdania, bo nikt tu nie pisał, że "Torpedo" to coś mocnego. Historyjki faktycznie szczególnie głębokie nie są, a i bohater mądrością nie grzeszy. Ale bezpretensjonalnie wykonane, dobrze tłumaczone i osadzone w atrakcyjnych realiach. A to dość, żeby zapewnić sporo niezłej - moim zdaniem - zabawy.

Chrzań się, Smirnov
gość
Czeladnik

« Odpowiedz #16 : Grudzień 07, 2009, 09:50:46 »

Blacksad zacznij więc lekturę tematu od pierwszego posta. Acz przyznam, że to mało istotny wtręt do mojej oceny tego komiksu.
CD Jack
Pisarz bracki
*
*
*

« Odpowiedz #17 : Luty 09, 2010, 02:07:09 »

Torpedo #2 - premiera około 15 marca 2010,
Torpedo #3 - premiera październik 2010.

Jacek "CD Jack" Gdaniec
Redaktor Naczelny portalu "Gildia.pl"
- - -
Nie lekceważ potęgi wyobraźni!
- - -
Gildia na Blipie
Dariusz Hallmann
Stolnik bracki

... kobiety i śpiew!

« Odpowiedz #18 : Luty 28, 2010, 06:19:46 »

"Torpedo" szturmem zdobył moją komiksową wyobraźnię. Przeczytałem go jednym tchem, nie mogąc wyjść z podziwu, że można tworzyć komiks na takim poziomie, a zarazem tak umiejętnie grać konwencją, poszerzać jej granice i do tego jeszcze bawić, prowokować i zmuszać czytelnika do myślenia.

No i jeszcze rzecz niebagatelna - w kategorii Najlepsze Tłumaczenie Komiksu the Oscar goes to... Gerardo Beltran i Jakub Jankowski! Congratulations!
4-staczterdzieściicztery
Szafarz bracki

« Odpowiedz #19 : Marzec 02, 2010, 09:34:05 »

Choć lubię historie gangsterskie, czy kryminalne, to "Torpedo" do mnie nie trafił, a wręcz znużył.
Dobre rysunki i umiejętne granie konwencją, to wszystko tu jest, ale po każdym kolejnym epizodzie mam coraz mniejszą ochotę czytać dalej. I główny bohater, tępy i bezwzględny cyngiel, zupełnie mnie irytuję, a przyznam tego nie znoszę w komiksowych postaciach.

"Życie to banda włóczących się razem komórek, mających wspólny cel."
Blacksad
Pisarz bracki
*
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 03, 2010, 02:44:46 »

Bo Torpedo to rzadki przykład bohatera "nieutożsamialnego". Nie ma takowych zbyt wielu, nawet antybohaterów lubi się za cięte riposty, poczucie klęski czy "twardzielstwo". A ten cwaniaczek - raz bije, to znów jego leją, brak gierojstwa i pozytywnych cech. Jak - nie przymierzając - Iznogud. Według mnie - tym oryginalniejszy i fajniejszy to komiks.

Chrzań się, Smirnov
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

© 2008 Gildia.pl Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Forum Q&A: forum@gildia.pl