|
freshmaker
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 03, 2008, 06:11:20 » |
|
nie doczytałem 
|
|
|
|
|
|
"...żyję jak król i łamię non-stop prawo..." mój ulubiony aktor antysemita Mel Gibbons
|
|
|
|
Ty_draniu
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 04, 2008, 12:16:12 » |
|
Widzę, że zagadka jest trudniejsza niż mi się wydawało  Pierwsza podpowiedź: kadr pochodzi z komiksu frankofońskiego ciągle nic? hmm... kolejna wskazówka: do tej pory ukazały się 3 tomy tego komiksu i więcej nie będzie bo seria przynosiła straty (wydawca ma się dobrze)
|
|
|
|
|
|
Ludzie potrzebują wiary w bogów, choćby dlatego, że tak trudno jest wierzyć w ludzi. Bogowie są niezbędni.
|
|
|
|
CD Jack
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 05, 2008, 12:37:41 » |
|
Chyba rzeczywiście jest trudna  Mam wrażenie, że gdzieś już to widziałem, kreska z czymś mi się kojarzy, ale ani nie mam sił na szukanie po kolei w komiksach z półki, ani nic konkretnego do głowy nie przychodzi :-]
|
|
|
|
|
|
Jacek "CD Jack" Gdaniec Redaktor Naczelny portalu "Gildia.pl" - - - Nie lekceważ potęgi wyobraźni! - - - Gildia na Blipie
|
|
|
|
Raf Fariszta
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2008, 09:31:51 » |
|
kolejna wskazówka: do tej pory ukazały się 3 tomy tego komiksu i więcej nie będzie bo seria przynosiła straty (wydawca ma się dobrze) To istotna wskazówka, juz myślałem, że to jakiś zapomniany Motopol..... Raf Fariszta: Byłeś blisko  Walnąłem impulsywnie....i po chwili wpatrywania się w obrazek zauważyłem, że to brunet z krótką szczęką, a nie blondyn raczej z długą.....
|
|
|
|
|
|
Nocy Matko Dnia
|
|
|
|
Tencz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 06, 2008, 12:12:44 » |
|
Fresh, może przeczytaj cały regulamin, bo znowu punktu nie dostajesz (patrz 13.)  Poza tym proponuję dodać punkt do regulaminu: Kto nie zadał zagadki w regulaminowym czasie lub nie zrzekł się prawa do jej zadawania, nie może zgadywać w następnej turze – bo to kara była taka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ty_draniu
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 06, 2008, 12:32:58 » |
|
Tencz, skoro jesteśmy przy regulaminach, rozważ punkt 3 Druga rzecz punkt 4 regulaminu: Zamieszczamy kadr z komiksu wydanego w Polsce. Twój kadr sugeruje coś innego, choć oczywiście mogę się mylić.
|
|
|
|
|
|
Ludzie potrzebują wiary w bogów, choćby dlatego, że tak trudno jest wierzyć w ludzi. Bogowie są niezbędni.
|
|
|
|
Tencz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 06, 2008, 12:47:53 » |
|
Draniu, ten komiks był wydany w Polsce. Nie ma w regulaminie nic, że musi to być z polskiego wydania.  Powinienem usunąć teskt z dymka, ale stwierdziłem, że nie jest to podpowiedź, więc zostawiłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ty_draniu
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 06, 2008, 12:51:31 » |
|
mogłeś usunąć, a tak graves wkroczył i usunął nie tylko dymek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
graves
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 06, 2008, 12:52:49 » |
|
Draniu, ten komiks był wydany w Polsce. Nie ma w regulaminie nic, że musi to być z polskiego wydania.  Powinienem usunąć teskt z dymk, ale stwierdziłem, że nie jest to podpowiedź, więc zostawiłem. Czy uważasz, że napisanie w regulaminie, że "Zamieszczamy kadr z komiksu wydanego w Polsce" jest równoznaczne z kadrem komiksu wydanego w USA? Text w dymku pomaga, bardzo często. Usunięcie - utrudnia (no cóż wola zadającego). Podanie w oryginale - utrudnia znającym polską wersję znacznie, nie czytając tego w oryginale, bo to czasami bywa całkiem różne  Kadr nie zatwierdzony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raf Fariszta
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 06, 2008, 01:20:56 » |
|
Czy uważasz, że napisanie w regulaminie, że "Zamieszczamy kadr z komiksu wydanego w Polsce" jest równoznaczne z kadrem komiksu wydanego w USA?
Jeżeli spełniona jest przesłanka pierwsza (wydania w Polsce), to jak najbardziej można zinterpretować ten zapis regulaminu w sposób, który uczynił to Tencz....ale skoro nalegasz.....
|
|
|
|
|
|
Nocy Matko Dnia
|
|
|
|
wilk
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 06, 2008, 01:31:12 » |
|
Moim zdaniem kadr powinien być cały tzn. z dymkami (jeśli takowe znajdują się na kadrze) i nie okrojony tylko do postaci. Jeśli zadający chciałby mieć tylko postać na kadrze i bez dymków czy ramek narracyjnych to powinien taki kadr znaleźć. Poza tym chciałbym wstawić się za moderaturą i administracją, żeby także moderatorzy i Graves mogli brać udział w zabawie. No bo w końcu to tylko zabawa i rywalizacja. Nie wydaje mi się żeby głównym celem było polowanie na nagrody. Rozumiem, że trudno być sędzią we własnej sprawie ale nie bierzmy tego tak bardzo poważnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tencz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 06, 2008, 02:05:32 » |
|
To może ustalmy wszystko zanim wrzucę kolejny kadr. 1. Jestem za możliwością wyrzucania dymków z kadru. Przykład: jak wrzuciłem kadr z „Jestem legendą”, był to jedyny kadr w którym występował Ben jako człowiek, a nie wampir. W dymku obok było „Dzień dobry Ben” – całą zabawę szlak by trafił, jakby umieścić go w kadrze, gdzie byłby sam, ale jako wampir. 2. Da się zgadnąć po fragmencie kadru bez tekstu, jak to było w przypadku zagadki Anakina, proponuję jednak uściślić ten punkt. 3. Jestem za tym, żeby moderatorzy rozstrzygnęli ostatecznie te kwestie i do zabawy razem z nami  Chodzi o dobrą zabawę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wilk
|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 06, 2008, 02:22:13 » |
|
Tencz nie blokuj konkursu. Wrzuć na razie jakiś kadr, który nie będzie budził kontrowersji co do formy.
A zresztą - jak chcesz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tencz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 06, 2008, 03:22:15 » |
|
OK. To samo w nowej wersji.  Dobrze byłoby jednak uściślić zasady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
graves
|
 |
« Odpowiedz #29 : Luty 06, 2008, 04:29:21 » |
|
OK. To samo w nowej wersji.  Dobrze byłoby jednak uściślić zasady. Dobrze- uściślijmy. Zabawę rozpoczął CDJack, ale oddał w ręce moderatorów - więc takie drobne uzupełnienia czuję się w obowiązku dodać  A więc: Zamieszczamy kadr z komiksu wydanego w PolsceChciałbym, aby wszyscy rozumieli od teraz jako: Kadr - cały kadr. komiks wydany w Polsce - jako bezpośrednio zamieszczony kadr z komiksu w takiej formie jak został wydany w Polsce (zdjęcie, scan kadru). W przeciwnym wypadku różne wydania zagraniczne - tych samych komiksów niekoniecznie muszą być takie same. Pierwsze wydania serii - czasami różnią się (są poprawiane, przerysowywane) do kolejnego wydania - na podstawie których przeważnie wychodzą polskie wydania. Co do udziału moderatorów, to... nie znam przeciwskazań, jednak do ogólnej punktacji nie muszą wchodzić. Jak podaje Regulamin - moderator może zamieszczać kadry, jeśli np. ktoś się nie wywiązał ze wstawienia lub innych sytuacji tam wskazanych. Ogólnie w Regulaminie nie ma nic zakazującego udziałowi moderatorów - tyle tylko, że nagrody nie dostaną (za dobre moderowanie są oddzielne nagrody od czasu do czasu).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|