trawa

Autor Wątek: Kowadło i minersi  (Przeczytany 2770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Żużel

Kowadło i minersi
« dnia: Grudzień 01, 2007, 06:02:58 pm »
Z góry przepraszam jeśli odpowiedź na moje pytanie uznacie za tak oczywistą, że trzeba będzie mnie opieprzyć, ale skoro nie działa opcja Szukaj, tedy nie mam wyboru.

Czy Worst Playem jest każde popchnięcie minersów w turze, w której wyszli, czy też tylko ustawianie ich w taki sposób, by szarżowali na jakieś ogromne odległości (wystawiając ich w 10 i więcej szeregach)? Czy, jeśli wyjdą w szeregach po 5 kolesi, można ich popchnąć, skoro Army Book wcale tego nie zabrania?

Wydaje mi się, że gdyby byłoby to naprawdę naciągane, to w Army Booku ktoś to uwzględnił.

Ponadto czy można moce kowadła rozpraszać za pomocą Dispell Scrolli?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Offline marcus_cheater

Kowadło i minersi
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2007, 08:11:36 pm »
Worst Play jest tylko za taką chamską akcję z wyjściem w linii, potem zrobienie reforma i szarża z kowadła... Wyjście normalnym klockiem bez takich chamskich kombinacji jest jak najbardziej dozwolone...
Kowadła nie można rozporszyć scrollem, bo kowadło jest traktowane jak machina wojenna... Pocisu od bolca czy klopy też nie można rozproszyć...;-)
Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane

Offline Żużel

Kowadło i minersi
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2007, 08:48:14 pm »
Dzięki za odpowiedź :-) chociaż chciałbym, by ktoś jeszcze się na ten temat wypowiedział ;-) nie dlatego, że Ci nie ufam, ale by przekonać mojego głównego przeciwnika potrzebowałbym jeszcze paru głosów :-D

Offline Ten Gobo

Kowadło i minersi
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2007, 11:15:59 am »
Marcus ma racje, a co do WP....czemu ma sie za to je dawac? w koncu, skoro mozna to zrobic, to czemu nie?? ja tego nie kumam... mozesz mi to wytlumaczyć Marcusie??

co do zasad przedstawionych z popchnieciem po wyjsciu i scrollami 100% prawda :)
trzeżcie się gniewu zielonego motłochu! // kupie limitowane modele!! w szczególności:

bsb bretki
bsb lizaków
bsb szczurków ;]

Offline marcus_cheater

Kowadło i minersi
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2007, 12:42:20 pm »
Bo to jest takie nagięcie zasad... Wchodzi Ci 10 minersów w linii- czyli tylko jeden jest przy krawędzi... Taka linia ma 8 cali czyli jak zrobią reforma to dostawią się chyba na środka, czy coś nie pamiętam dokładnie, ale i tak przesuną się o kilka cali do przodu, no a potem oczywiście jeszcze podchodzą z kowadła i zamiast normalnie wyjść formacją i dojść te 6 cali tylko, to razem wyjdzie że dojdą z 10... Nie wiem czy rozumiesz, ale tutaj inaczej tego nie wytłumaczę...;-)
Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane

Offline Ten Gobo

Kowadło i minersi
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 03, 2007, 02:22:34 pm »
mniej wiecej kumam...a oni nie moga zrobic zwyklego mova po wyjsciu? bo jesli moga to ja nagiecia nie widze...o ile nie przekrocza w jakis dziwny sposob tego co moga isc po wyjsciu ;D
trzeżcie się gniewu zielonego motłochu! // kupie limitowane modele!! w szczególności:

bsb bretki
bsb lizaków
bsb szczurków ;]

Offline X.Maciek

Kowadło i minersi
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 03, 2007, 04:11:33 pm »
Panowie ja mam wrażenie że wychodzi się z linii krawędzi stołu mając przód na krawędzi więc długa kolumna i reform niewiele dzadzą bo i tak można wyjść na 6". Niech ktoś mnie poprawi jeżeli się mylę.
"Nie samym Warhammerem żyje człowiek"

JJ

  • Gość
Kowadło i minersi
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 03, 2007, 06:58:28 pm »
Prawo Pierwsze - Patrz w najnowsze uściślenia.

A tam.....



Dział worst play został usunięty :Worst play za sztuczkę z minerami zostało usunięte. Zamiast tego patrz 1.d.


IV.1.d) Jeśli ze względu na specjalne zasady na stół wchodzi oddział, który z niego nie wyszedł, a zatem nie wiadomo, w jakiej formacji się znajduje (np. minersi, beastmeni), kiedy stawiamy go przy krawędzi w nowej formacji, żaden model nie może być dalej od krawędzi stołu niż podwójna wartość MV jednostki.

Offline marcus_cheater

Kowadło i minersi
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 03, 2007, 09:18:09 pm »
Ok...Dzięki sam o tym nie wiedziałem... JJ mógłbyś podac gdzie można znaleźć te najnowsze uściślenia bo ja to nie za bardzo się orientuję?? Będę wdzięczny...
Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane

Shino

  • Gość
Kowadło i minersi
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 03, 2007, 09:42:04 pm »

Offline marcus_cheater

Kowadło i minersi
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 03, 2007, 09:52:33 pm »
Dzięki Shino...;-)
Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane