gildia.pl
Marzec 20, 2010, 12:45:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1] 2 3 4 ... 12   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Konkurs na plansze komiksowa - komentarze  (Przeczytany 25673 razy)
turucorp
Szafarz bracki

« : Marzec 01, 2007, 02:27:36 »

No dobra, vox populi vox dei
Prosze jedynie o krotkie uzasadnienie glosu

Vigor
Starszy Mistrz

« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2007, 02:41:59 »

zaglosowalem na plansze pionowe i poziome a4.

skoro juz mamy cwiczyc na a4 to jest dla mnie zupelnie glupim brak mozliwosci skorzystania z tej przestrzeni pracy w poziomie.

jednoczesnie niczego wiecej nie chce. to juz szczyt moich marzen.

>>>edit<<<

chcialem jeszcze dodac, ze niesamowicie mnie miażdży jak czytam niektore propozycje ograniczania swobody - szczegolnie jesli te propozycje wysuwaja osoby bardzo bierne w konkursowaniu. po cholere ktos nam podkreca rygor jak i tak nie bedzie z nami cwiczyl. to totalne nieporozumienie

definiuj ze 100% dokladnoscia...
...albo od razu sie uspokoj
empro
Radca bracki

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2007, 02:57:55 »

poczytałem i zagłosowałem chociaż pewnie nie będzie czasu na ten konkurs
choć mogą pojawić się tutaj ciekawwe komiksy,
zagłosowałem na opcję "tylko w pionie" bo daje to najbardziej, w moim odczuciu sprawiedliwe zasady, czyli
-każdy zaczyna tak samo i ma taką samą przestrzeń i tylko od niego zalezy jak ją wykorzysta
-jednocześnie rzeczywiście jest to w chwili obecnej przeważający format zlecanych prac więc po co rzeźbić, skoro można sobie poćwiczyć tak jak chce większość (mówię o większości klientów zamawiających sobie komiksy Smile)
-a poza tym wszystkie właściwie konkursy mają w swoim regulaminie właśnie taki format, pewnie 99.9% wydawców w zasadach zgłoszeń też taki format wyznaczyła
i przede wszystkim rzeczywiście da się uniknąć w przyszłości różnych tak do bólu eksperymantalnych tworów że czapka spadać będzie z głowy przed komputerem,
ja jeszce bym dołączył do regulaminu jakiś punkt, który definiowałbym co uznajemy w ramach konkursu za komiks, bo wybaczcie, ale zdjęcie z netu z dołączonymi trzema wyrazami dla mnie komiksiem nijak nie jest, a jak wyszło w pewnym momencie w konkursie paskowym każdy już chciał coś wrzucić i takie potworki się trafaiły, że mnie przynajmniej w ogóle odrzuciło od samego oglądania kolejnych edycji Smile

291
Młodszy Terminator
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2007, 03:09:19 »

zagłosowałem na 3 opcje
żeby każdy sie mógł wykazać inwencją i miał większe pole do popisu

mazol
Młodszy Czeladnik

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2007, 03:15:49 »

glosowalem za wolnoscia wyboru....3
cASTORtROY
Młodszy Czeladnik

« Odpowiedz #5 : Marzec 01, 2007, 03:33:17 »

wybralem pierwsza opcje, jestem tradycjonalistą....

...kto jest bez winy niech pierwszy weźmie kamień i pierd***ie się nim w łeb..."
asu_swing
Kawaler Bractwa Św. Jerzego

« Odpowiedz #6 : Marzec 01, 2007, 04:10:07 »

opcja 1sza
jestem za ujednoliceniem przestrzeni konkursowej a kreatywnością i inwencją wydaje mi się, że można się nieźle wykazać już wewnątrz niej.

w bieganiu też ścigam się z innymi na tej samej trasie.

pzdr
asu

Titos2k
Kawaler Bractwa Św. Jerzego

Nie umiem rysować.

« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2007, 04:16:46 »

pion - wytłumaczenia m.in. w wątku z komentarzami.

i popieram empro

trzebaby określić w jakim stopniu można się wspomagać fotografią w komiksie. Uczymy się rysować, czy wklejać fotki w fotoszopie?

www.titos2k.pl - blog + portfolio.
Dem
Terminator
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2007, 05:12:08 »

ZWolennik wolności, opcja trzecia.

eject Christ, receive bacon.
Robweiller
Pisarz bracki

Wielki Młotkowy

« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2007, 05:29:21 »

Opcja pierwsza. Sam nic rysował nie będę a ci, którzy może by się zlitowali nade mną, raczej preferują tradycyjne rozwiązania.

Można by przerzucić część dyskusji z tamtego tematu tutaj.

Cytat: "empro"

ja jeszce bym dołączył do regulaminu jakiś punkt, który definiowałbym co uznajemy w ramach konkursu za komiks, bo wybaczcie, ale zdjęcie z netu z dołączonymi trzema wyrazami dla mnie komiksiem nijak nie jest, a jak wyszło w pewnym momencie w konkursie paskowym każdy już chciał coś wrzucić i takie potworki się trafaiły, że mnie przynajmniej w ogóle odrzuciło od samego oglądania kolejnych edycji Smile

Zdjęcie z netu z dołączonymi trzema wyrazami komiksem nijak nie będzie. Może poemiksem.

Ale kilka zdjęć połączonych w jedną sekwencję - już tak!

Fotografia to narzędzie jak każde inne. Poza tym nie przesadzałbym z tą ilością pasków fotograficznych. Zdarzał się jeden na edycję - i to nie w każdej (nigdy też żaden wysoko nie zaszedł). Znacznie więcej jest naprawdę niedbale narysowanych pasków, które przytrafiają się w każdej edycji.

Nowy numer!
=====
A soul in tension that's learning to fly
Condition grounded, but determined to try
Kleymen
Nosiciel Wody
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2007, 05:41:52 »

opcja 3.

Można zaprezentować wiele nowych, ciekawych pomysłów niekoniecznie w formie konwencjonalnej.
empro
Radca bracki

« Odpowiedz #11 : Marzec 01, 2007, 06:19:33 »

Cytat: "Robweiller"

Cytat: "empro"

Zdjęcie z netu z dołączonymi trzema wyrazami komiksem nijak nie będzie. Może poemiksem.

Ale kilka zdjęć połączonych w jedną sekwencję - już tak!

Fotografia to narzędzie jak każde inne. Poza tym nie przesadzałbym z tą ilością pasków fotograficznych. Zdarzał się jeden na edycję - i to nie w każdej (nigdy też żaden wysoko nie zaszedł). Znacznie więcej jest naprawdę niedbale narysowanych pasków, które przytrafiają się w każdej edycji.

wszystko tak, ale wszelkie próby robienia fotokomiksów, komiksów za pomocą 3DMaxów i innych narzędzi jednak spełzły na niczym, znaczy komiks trzeba jednak po prostu narrsyować i mimo, że pewnie są przykłady dobrych i ciekawych komiksów wykonanych innymi technikami niż złapanie w dłoń ołówka względnie tabletu i za pomocą właśnych łap nasmarowanie warstwy graficznej to jednak jestem zwolennikiem tej tradycyjnej bardziej matody
i jak dla mnie komiks zawsze pozostanie zlepkiem fabuły i rysunku (tak, rysunku, nawet nie ilustracji)
Smile

gino
Służący
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 01, 2007, 07:39:18 »

dałem na pionowe, standardowo.

po namysle:
i jestem za tym zeby nie ograniczać techniki wykonania. bez przesady. kazdy ma prawo zrobić najbardziej nawet badziewny wizualnie komiks i puscić go w szranki. inna kwestia czy coś zwojuje;)
spokojnie z tymi zakazami
Maciej
Radca bracki

« Odpowiedz #13 : Marzec 01, 2007, 08:00:58 »

Uważam, że ograniczeniem powinien być format a4, niezależnie czy to poziom, czy pion.

W związku z tym głosik na pozycję numer 2

url=http://www.forum.gildia.pl/login.php?logout=true&sid=d50706ce8e8e80cb43136eb5a41e6082]super strona z gołymi babami!!![/url]
OOllaaffeekk
Młodszy Czeladnik

« Odpowiedz #14 : Marzec 01, 2007, 08:36:21 »

Opcja 3. Co do fotografii to popieram zadanie Roba i tak w ogóle to chyba każdy się zgodzi, że czasem komiks (pasek) rysowany może być o wiele wiele gorszy niż pasek z fotografii.

oczątkujący fan komiksów!
Moja przygoda dopiero się rozpoczyna.
...

I'm not the bad guy.
Strony: [1] 2 3 4 ... 12   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

© 2008 Gildia.pl Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Forum Q&A: forum@gildia.pl