Autor Wątek: Kaptejn Żbik Returns !  (Przeczytany 79209 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łamignat

• Pisarz bracki
  • Reputation Power: 0
  • Łamignat has no influence.
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #165 dnia: Listopad 09, 2006, 02:24:57 »
a stare żbiki i klosy leżą na półach chyba wszystkie

w 1 wydaniach ??   :shock:
Kupuj potem sie dogadamy   :lol:

Offline tranway

• Kawaler Bractwa Św. Jerzego
  • tranway has no influence.
    • Kolorowe Zeszyty
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #166 dnia: Listopad 09, 2006, 02:38:35 »
W końcu kupiłem. Co prawda w miejscu, którego nigdy nie posądziłbym o sprzedaż komiksów  ;) , ale grunt, że już mam i przeczytałem przed chwilą.
Tak więc "na gorąco"....

Po pierwsze muszę stwierdzić, że dopiero w momencie kupienia komiksu uzmysłowiłem sobie jedną, bardzo ważną sprawę. Jan Żbik został brutalnie zdemitologizowany  ;)  Przecież Michał Żbik to jego wnuk, a to oznacza, że "SAM ON - Jan Żbik" musiał odbyć "stosunek seksualny" choć raz, a może nawet więcej razy  :lol:  Wierzyć mi się nie chce, że On mógł to zrobić. On - bohater tak wielu, dopuścił się takiego czynu  :D  I nie próbujcie tłumaczyć mi Jana, że adoptował dziecko, bo to "pozostałości peerelowskiej propagandy" i zwyczajnie w to nie uwierzę :D

Dobra.... a jeśli chodzi o sam komiks, to....

Rysunki Śledzia jak zawsze dla mnie fantastyczne. Prawda, że skojarzenia ( jak najbardziej pozytywne ) ze "100 Naboi" czasem przychodzą do głowy. Kiedy zachodzi potrzeba ( np. żeby pokazać w tle Smutnego lub Niedźwiedzia  ;)  ) poszczególne kadry są szczegółowe, a kiedy nie ma takiej potrzeby tło jest nad wyraz proste. Podoba mi się ten sposób rysowania. Kadrowanie również świetne.
Co do "zarzutów", że rysunki czasem są małe dbałe to zgadzam się z tym, ale jakoś już do tego się przyzwyczaiłem u Śledzia - w szczególności w zeszytowym OS - więc nie razi mnie to.
Jedynym zarzutem do rysunków jest ( wspomniany już wcześniej przez kogoś ) kadr na pierwszej stronie (ten ze Smutnym w tle), gdzie przez niedokładnie położony kolor informatorka wygląda jakby miała wąsy  :) . Ale to już zwykłe czepianie się.

Jeśli chodzi o fabułę to żadnych fajerwerków się nie spodziewałem, więc nie zawiodłem się na historii. Zapowiada się prawdziwa "Zapalniczka z pozytywką" - podróż przez pół świata by złapać "Białą Mewę" i spółkę.
W historii śmieszą jedynie zwrotu w stylu "Pokażę tej damie.... ciekawie, co powie?"  ;)  

Ogólne wrażenie jak najbardziej pozytywne! Szkoda tylko, że komiks będzie wychodził co 2 miesiące, gdyż historia będzie się strasznie wolno rozkręcała. Ale oczywiście bez wahania kupię kolejny numer ( i następne ). Z przyjemnością czyta się taki komiks. Nie jest to żadne arcydzieło tylko dobra historia do poczytania. I aż żal, że już nie chodzę do szkoły, bo pamiętam jak w czasach TM - Semic, czytane na lekcji komiksy ( schowane pod zeszytem oczywiście ) "smakowały" jeszcze lepiej. Teraz byłoby tak samo ;)

KRL

• Gość
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #167 dnia: Listopad 09, 2006, 05:42:45 »
Jedynym zarzutem do rysunków jest ( wspomniany już wcześniej przez kogoś ) kadr na pierwszej stronie (ten ze Smutnym w tle), gdzie przez niedokładnie położony kolor informatorka wygląda jakby miała wąsy  . Ale to już zwykłe czepianie się.

Przecież widać wyraźnie że to kawa- ubabrala sie laksa pijąc. Stróżka tego samego koloru nawet po kubku spływa z lekka.

Offline N.N.

• Szafarz bracki
  • N.N. has no influence.
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #168 dnia: Listopad 09, 2006, 06:16:28 »
Cytat: "tranway"

Po pierwsze muszę stwierdzić, że dopiero w momencie kupienia komiksu uzmysłowiłem sobie jedną, bardzo ważną sprawę. Jan Żbik został brutalnie zdemitologizowany  ;)  Przecież Michał Żbik to jego wnuk, a to oznacza, że "SAM ON - Jan Żbik" musiał odbyć "stosunek seksualny" choć raz, a może nawet więcej razy  :lol:  Wierzyć mi się nie chce, że On mógł to zrobić. On - bohater tak wielu, dopuścił się takiego czynu  

Oczywiście, że się dopuścił. W końcu z ostatnich odcinków "starego Żbika" padła jednoznaczna informacja, że kapitan ma narzeczoną, poparta zresztą obrazkami pokazującymi tę narzeczoną. W ezopowym języku kultury popularnej PRLu "mieć narzeczoną" było efemistycznym stwierdzeniem faktu, że ktoś ma udane życie seksualne.
Mnie martwi raczej fakt, że Michał Żbik jest wnukiem Żbika, co oznacza, że kapitan począł jego ojca z jakąś inną, niezidentyfikowaną narzeczoną, którą porzucił dla tej, z którą się bzy..., ekhm spotykał w końcowych odcinkach serii.
Jedno spojrzenie na komiks - moje własne

Offline empro

• Radca bracki
  • empro has no influence.
    • eberybody wants to be empro
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 09, 2006, 06:43:57 »
Cytat: "N.N."

Mnie martwi raczej fakt, że Michał Żbik jest wnukiem Żbika, co oznacza, że kapitan począł jego ojca z jakąś inną, niezidentyfikowaną narzeczoną, którą porzucił dla tej, z którą się bzy..., ekhm spotykał w końcowych odcinkach serii.

tak, właśnie mi coś tak z lekka nie gra,
skoro wnuczek to jakoś kilka lat gdzieś się chyba zgubiło,
nie lepiej syna było zrobić ??
:)

Offline Maciej

• Radca bracki
  • Maciej has no influence.
    • http://www.maciejpalka.blogspot.com
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #170 dnia: Listopad 09, 2006, 07:03:11 »
Pewnie Pan Krupka ma w rękawie jakiegoś ASA związanego z pochodzeniem wnuka Żbika.
url=http://www.forum.gildia.pl/login.php?logout=true&sid=d50706ce8e8e80cb43136eb5a41e6082]super strona z gołymi babami!!![/url]

Offline J.K. Gordon III

• Stolnik bracki
  • Reputation Power: 2
  • J.K. Gordon III has no influence.
  • kłamca oświęcimski
    • Dziwne Eony
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #171 dnia: Listopad 09, 2006, 07:04:40 »
syn byłby już dobrze po czterdziestce - ktoby chciał takie piernika?

aj a nie moge sie doczekac az Żbik dotrze do Gliwic :x pewnie za jakieś dwa miechy

Offline Maciej

• Radca bracki
  • Maciej has no influence.
    • http://www.maciejpalka.blogspot.com
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #172 dnia: Listopad 09, 2006, 07:08:24 »
Dlaczego miałby być po czterdziestce?  :shock:
url=http://www.forum.gildia.pl/login.php?logout=true&sid=d50706ce8e8e80cb43136eb5a41e6082]super strona z gołymi babami!!![/url]

Offline J.K. Gordon III

• Stolnik bracki
  • Reputation Power: 2
  • J.K. Gordon III has no influence.
  • kłamca oświęcimski
    • Dziwne Eony
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #173 dnia: Listopad 09, 2006, 07:23:42 »
przepraszam pomyliłem się o jakieś 10 lat - mój błąd.

Offline tranway

• Kolorowe Zeszyty
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #174 dnia: Listopad 09, 2006, 08:39:57 »
Cytat: "KRL"

Przecież widać wyraźnie że to kawa- ubabrala sie laksa pijąc. Stróżka tego samego koloru nawet po kubku spływa z lekka.

No prawda, że to kawa. Ale dla mnie i tak wygląda jakby miała wąsy. Hmmm.... może to kamuflaż?  ;)

Oczywiście, że się dopuścił.

I jak ja mam teraz spać spokojnie ?  ;)

Offline N.N.

• Szafarz bracki
  • N.N. has no influence.
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #175 dnia: Listopad 09, 2006, 10:00:44 »
Cytat: "tranway"

I jak ja mam teraz spać spokojnie ?  ;)

Nie będę Cię oszukiwał.
Spokojny sen masz już z głowy.
Jedno spojrzenie na komiks - moje własne

Offline tranway

• Kolorowe Zeszyty
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #176 dnia: Listopad 10, 2006, 01:51:23 »

Nie będę Cię oszukiwał.
Spokojny sen masz już z głowy.

Za chwilę zegar wybije 3 w nocy. Masz rację.... sen mam już z głowy. Te obrazy w mojej głowie nie dają mi spać  ;)

P.S. Ach te reinstalacje systemu - człowiek siedzi po nocach....

Offline DaryW

• Czeladnik
  • DaryW has no influence.
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 10, 2006, 01:19:41 »
Jak to jest, że 80 letni p. Krupka potrafi zrobić dobry scenariusz komiku sensacyjnego, a NIKOMU z młodych scenarzystów się NIGDY to nie udało?

Komiks jak najbardziej świetny tylko szkoda, że tylko 24 plansze...

Offline empro

• Radca bracki
  • empro has no influence.
    • eberybody wants to be empro
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 10, 2006, 01:41:02 »
Cytat: "DaryW"
a NIKOMU z młodych scenarzystów się NIGDY to nie udało?

przepraszam, ale muszę się czepić tego zarzutu
czytałeś WSZYSTKIE scenariusze WSZYSTKICH młodych scenarzystów ??

Offline Qbiak

• Młodszy Mistrz
  • Qbiak has no influence.
Kaptejn Żbik Returns !
« Odpowiedź #179 dnia: Listopad 10, 2006, 01:57:08 »
rysunki według mnie bardzo dobre, słedziu daje rade, ale ze scenarem to juz nieco gorzej, nie owijajac w bawelne jest po prostu drętwy,komiks nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia, ale w sumie nie najgorzej mi się czytało.

DaryW: powiedzenie ze ten scenariusz jest dobry to mocno subiektywna opinia, myślę, że znalazłoby sie co najmnjiej kilku scenarzystów , którzy napisali by lepszy scenariusz, ale kto im to wyda? żbik krupki to pewniejsza inwestycja