Autor Wątek: Mounted characters a maszerowanie  (Przeczytany 989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zulus

Mounted characters a maszerowanie
« dnia: Marzec 19, 2006, 10:58:12 am »
Czy heros na koniu może maszerowac jesli jest na poczatku w 8" od wroga? Bo w koncu sam juz nie wiem. I czy jest on na potrzeby Rulebooka nazywany Individual model?

Shino

  • Gość
Mounted characters a maszerowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2006, 11:27:43 am »
jest individual model, ale nie jest single character. wiec nie moze (w zasadzie oppocz krasiow nikt nie moze. Silngle characterzy po prostu sie poruszaja doule pacem)

JJ

  • Gość
Mounted characters a maszerowanie
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 19, 2006, 11:37:41 am »
Single model ON FOOT (20-25 mm base) nie jest spowalniany.
Reszta - JEST.

Offline karlee

Mounted characters a maszerowanie
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2006, 03:25:40 pm »
Opieram sie na orginalnej wersji rulebooka, i erracie z annuala, wiec jesli ktos ma jakies nowsze zrodlo dotyczace tej kwestii to niech zacytuje. Mi o zadnym nowszym nic nie wiadomo. Oto cytat ze strony 95, akapit MARCHING.

"Characters moving on their own are allowed to march just like formations of troops, althought in their case this represensts their freedom to move about the battlefield as they will, natural dynamism and an uncanny ability to be in the right place at the right time.  Individual characters can march at double their normal Movement distance, even if within 8" of any enemy models, and they also ignore penalties for terrain or obstacles, apart from impassable terrain."

Dobra, czy jest gdzies tutaj slowo o tym ze bohater musi byc na piechote ?? Nie ma :P Wystarczy ze jest tylko sam. Co prawda co do ograniczen terenu to dwa akapity wczesniej napisali ze jesli jezdzi konno, monsterem lub chariotem to wplywaja na niego ograniczenia co do LoS i terenu, ale co do marchu nic go nie ogranicza! Jesli ktos uwaza inaczej to prosze o cytat, a jesli nie ma to nie wprowadzajcie zulusa w blad.
EACE, LOVE AND WFB

JJ

  • Gość
Mounted characters a maszerowanie
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2006, 05:06:20 pm »
Cytat: "karlee"


Dobra, czy jest gdzies tutaj slowo o tym ze bohater musi byc na piechote ?? Nie ma :P Wystarczy ze jest tylko sam. Co prawda co do ograniczen terenu to dwa akapity wczesniej napisali ze jesli jezdzi konno, monsterem lub chariotem to wplywaja na niego ograniczenia co do LoS i terenu, ale co do marchu nic go nie ogranicza! Jesli ktos uwaza inaczej to prosze o cytat, a jesli nie ma to nie wprowadzajcie zulusa w blad.


Przestań.
Nie wprowadzaj zulusa w błąd.
Sam dobrze wiesz - co widać w wytłuszczonym cytacie - że sobie żartujesz.
A jak nie - szukaj dalej.

Offline GoluS

Mounted characters a maszerowanie
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2006, 05:44:02 pm »
Cytat: "karlee"
Opieram sie na orginalnej wersji rulebooka, i erracie z annuala, wiec jesli ktos ma jakies nowsze zrodlo dotyczace tej kwestii to niech zacytuje. Mi o zadnym nowszym nic nie wiadomo. Oto cytat ze strony 95, akapit MARCHING.

"Characters moving on their own are allowed to march just like formations of troops, althought in their case this represensts their freedom to move about the battlefield as they will, natural dynamism and an uncanny ability to be in the right place at the right time.  Individual characters can march at double their normal Movement distance, even if within 8" of any enemy models, and they also ignore penalties for terrain or obstacles, apart from impassable terrain."

Dobra, czy jest gdzies tutaj slowo o tym ze bohater musi byc na piechote ?? Nie ma :P Wystarczy ze jest tylko sam. Co prawda co do ograniczen terenu to dwa akapity wczesniej napisali ze jesli jezdzi konno, monsterem lub chariotem to wplywaja na niego ograniczenia co do LoS i terenu, ale co do marchu nic go nie ogranicza! Jesli ktos uwaza inaczej to prosze o cytat, a jesli nie ma to nie wprowadzajcie zulusa w blad.
W annualu 2002 na koncu gdzies jest tabelka, gdzie jest napisane jakie single modele ruszaja sie "as monsters" (miedzy innymi na koniu) i dokladnie sprecyzowane "cannot march if within 8 of enemies at the beginning of turn"
alo

Offline Zulus

Mounted characters a maszerowanie
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 19, 2006, 05:58:51 pm »
No wlasnie wydawalo mi sie to oczywist a ostatnio pospieralismy sie miedzy innymi z Karleeim i w Rulebooku rzeczywiscie na ten temat nic nie pisalo.
Dzieki :)